Het streven is om mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn meer met passende ambulante begeleiding thuis in de wijk te laten wonen in plaats van beschermd wonen in een instelling. Dit met als doel dat de inwoners in de regio zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen (blijven) wonen. Deze transformatie van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis, waarmee invulling gegeven wordt aan de Regionale Koers MO/BW , gaan we samen met de (nieuwe) zorgpartners en de U16- regiogemeenten in 2020 verder vormgeven. Tegelijkertijd zetten wij in op een verdere afname van de wachttijd voor een plek MO/BW.
Om dit te realiseren is het van belang om in de wijk, stad en regio het nodige te organiseren rondom of ten behoeve van deze inwoners. De samenwerking in de wijk wordt verstevigd met daarin een belangrijke rol voor de gebiedsteams GGZ. De risicofactoren van sociale kwetsbaarheid en psychiatrische problematiek worden mede hierdoor eerder herkend. Daarnaast wordt ingezet op het zoveel mogelijk voorkomen van stigmatisering van mensen met psychiatrische problematiek.
Ook versterken we de integrale zorg- en veiligheidsketen zodat mensen die zorg nodig hebben en tevens een veiligheidsrisico hebben de juiste zorg en ondersteuning krijgen door intensieve samenwerking tussen zorg- en veiligheidsprofessionals. We zorgen voor een adequate uitvoering van de nieuwe taken van de gemeente per 2020 in het kader van de verplichte Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd). Dit doen we bijvoorbeeld door de hoorplicht bij een crisismaatregel en verkennend onderzoek bij een dwangmaatregel. Neutraal vervoer voor mensen in crisis is in 2020 structureel geregeld.
We willen voorkomen dat mensen dakloos raken door problemen tijdig te signaleren. Als iemand toch dakloos raakt, bieden we snel tijdelijke opvang met hulpverlening, met als inzet dat hij of zij zo snel mogelijk weer een ‘gewoon’ dak boven het hoofd heeft. Als iemand die dakloos is geweest weer een woonplek heeft, zorgen we voor begeleiding zodat de kans op terugval in dakloosheid kleiner wordt. De omvorming van het vastgoed die benodigd is voor de 24-uurs opvang wordt naar verwachting eind 2020 voltooid.
Met het Plan van aanpak huisvesting kwetsbare doelgroepen willen we bereiken dat in 2022 alle urgente kwetsbare cliënten binnen drie maanden passende woonruimte toegewezen hebben gekregen. Hiervoor moet onder andere een inhaalslag worden gemaakt op het aantal geschikte woningen voor de uitstroom uit MOBW. Voor cliënten die gebaat zijn bij een prikkelarme omgeving vinden we een passende locatie met zorg op maat.
In 2020 bereiden wij ons voor op de openstelling van de Wet langdurige zorg (Wlz) voor GGZ problematiek per 2021. Wij streven naar een zorgvuldige overdracht van de cliënten die nu Beschermd Wonen vanuit de Wmo en in aanmerking komen voor een plek vanuit de Wlz Wij hebben bij deze implementatie aandacht voor de financiële risico’s.