Utrecht streeft naar goede betaalbare duurzame woningen in gemengde wijken. Wijken waarin gemeenschappen kunnen ontstaan voor mensen om prettig en gezond (samen) te leven en waar plek is voor alle (inkomens)groepen, ook kwetsbare Utrechters: van jong tot oud, voor een gezin of alleenstaande, van laagbetaalde werknemers, statushouders, bijstandsgerechtigden, doorstromers uit maatschappelijke opvang, studenten en zzp-ers tot leraren, bouwvakkers, verpleegkundigen en beginnende ondernemers. Voor iedereen is er ruimte in Utrecht om te wonen.
Door de dynamiek op de woningmarkt ligt er voor de komende jaren een urgente opgave. In 2019 is daarom een nieuwe Woonvisie vastgesteld en een Stadsakkoord Wonen afgesloten met alle bij deze opgave betrokken partijen. Gezamenlijk werken we aan kwalitatief goede en betaalbare woningen voor alle Utrechters in onze stad. De woonvisie kent 5 speerpunten waar we in 2020 aan werken:
- Versnellen en (langdurig) verhogen bouwproductie; We benutten de groei van de stad om onze partners te stimuleren de bouwproductie hoog te houden om aan te sluiten op de gezamenlijke ambities. Daarmee werken we naar de streefpercentages voor de lange termijn voor het middensegment (huur en koop) en de sociale voorraad.
- Meer gemengde wijken; De Utrechtse wijken krijgen meer een mix van woonsegmenten waar sociale huur tot duurdere koopwoningen zijn te vinden.
- Doorstroming; Gemengde projecten, verhuisketens en toename van kwalitatief goede woningen in de middencategorie zorgen voor een betere doorstroming.
- Een (t)huis voor iedereen; We streven naar een passend woningaanbod binnen een redelijke termijn voor alle (toekomstige) inwoners van Utrecht, ook voor de mensen die daar (tijdelijk) zelf niet in kunnen voorzien. We voeren in dit kader het Plan van Aanpak huisvesting en ondersteuning kwetsbare groepen uit (gericht op de uitstroom uit de MO/BW en huisvesting van jongvolwassenen) en voeren bijvoorbeeld het convenant aanpak Studentenhuisvesting uit.
- Duurzaamheid en toekomstbestendigheid; We bouwen aan een duurzamere woningvoorraad en richten ons op thema’s als energieneutraliteit, het aardgasvrij maken van de bestaande woningvoorraad en circulair bouwen.
In 2020 wordt aan het Stadsakkoord Wonen en de stedelijke prestatieafspraken invulling gegeven via de gebiedsgerichte ontwikkelingen. De gemeente heeft de regierol en stuurt meervoudig: we geven richting aan de gewenste woningvoorraad en maken werk van verbinden, reguleren en stimuleren.
In 2020 werken we ook samen met het Rijk, provincie en buurgemeenten aan de afspraken die in de Woondeal Regio Utrecht in 2019 zijn gemaakt.
De woningmarkt verandert stapsgewijs en op de lange termijn. We volgen de bewegingen in de woningmarkt en maatschappij, en monitoren of onze productie bijdraagt aan de beweging in de goede richting.
Het Dashboard Wonen dient als basis voor deze (periodieke) bijsturing. Zodra de planvoorraad niet meer (voldoende) bij onze ambities past, stellen we onze inzet bij. We rapporteren hierover via het Meerjarenperspectief Ruimte. Tot slot pakken we via de aanpak huisjesmelkers excessen en misstanden op de woningmarkt aan.