We benutten de groei van de stad om onze partners te stimuleren de bouwproductie hoog te houden om aan te sluiten op de gezamenlijke ambities. De gemeente bouwt echter niet zelf. Om onze ambities uit te voeren hebben we gekozen voor actieve samenwerking met onze partners via het Stadsakkoord Wonen. We werken de afspraken uit het stadsakkoord wonen uit in gebiedsontwikkelingen, SPvE’s etc. Wij geven op die manier invulling aan onze regierol en sturen meervoudig. We geven via omgevingsvisies en andere gebiedsgerichte instrumenten richting naar de gewenste woningvoorraad.
Studentenhuisvesting
We zetten het actieplan studentenhuisvesting Utrecht, in de vorm van een lokaal convenant met betrokken partijen, voort. We faciliteren de totstandkoming van de geplande projecten, we stimuleren nieuwe initiatieven, flexibele concepten en monitoren de tijdelijke eenheden in te slopen huurwoningen. Specifiek hebben we aandacht voor de groeiende behoefte aan huisvesting van internationale studenten. Wij sturen op kwaliteit en betaalbaarheid van studentenhuisvesting en betrekken de particuliere kamerverhuur, de aanpak van huisjesmelkersproblematiek bij het Actieplan.
Ook in 2020 bestrijden wij via de inzet van het Huurteam Utrecht misstanden op de (particuliere) huurwoningmarkt.
Sociale huur
In 2020 zullen wij in diverse nieuwbouwprojecten ruimte zoeken om conform uitgangspunten van de woonvisie extra sociale huurwoningen toe te voegen. Via de stedelijke prestatieafspraken en het Stadsakkoord, maken we afspraken met de corporaties en marktpartijen over het verzilveren van kansen voor het toevoegen van sociale huur.
Middenhuur
We zetten de lijn voort die is ingezet met het Actieplan middenhuur. We zetten in op een zo hoog mogelijk aandeel middenhuur binnen gedifferentieerde woonprogramma’s, waarbij de kaders met betrekking tot prijs-kwaliteit leidend blijven en blijven in gesprek met de marktpartijen hierover.
Voor middenhuurwoningen die vanaf 1 januari 2020 worden opgeleverd zijn de voorrangsregels uit de Huisvestingsverordening van kracht. Hiermee komen deze woningen met voorrang beschikbaar voor de inkomensdoelgroep waarvoor deze woningen zijn bedoeld. Om de doorstroming te bevorderen geven we huurders binnen deze inkomensvoorrangsgroep die een sociale huurwoning achterlaten extra voorrang.
Betaalbare koop
In gebiedsontwikkelingen kijken we naar mogelijkheden om een aandeel betaalbare koopwoningen te bouwen. We sturen hierbij op minimale kwaliteit om te voorkomen dat te veel kleine woningen op de markt komen. Omdat het in gebieden met een hogere grondwaarde lastiger is om goedkope en betaalbare koopwoningen marktconform toe te voegen (en vervolgens langdurig in het segment te behouden) kijken we in die gebieden bij nieuwe ontwikkelingen eerst naar mogelijkheden om middenhuur toe te voegen.
Fonds Toevoegen Woonruimte
De aanbevelingen uit de in 2019 gehouden evaluatie van de inzet van het Fonds Toevoegen Woonruimte voeren we in 2020 uit.