Een goed functionerend systeem voor de inzameling van afvalwater is een systeem waarbij iedereen binnen 40 meter van de erfgrens zijn afvalwater kwijt kan, verstoppingen binnen 24 uur worden verholpen, gezondheidsrisico’s en verontreinigingen van bodem en oppervlaktewater zoveel mogelijk worden vermeden en zo min mogelijk schoon regenwater, grondwater en oppervlaktewater worden afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Bij hemelwater spreken we van een goed functionerend systeem als buien met een intensiteit tot twintig millimeter per uur afgevoerd kunnen worden door de riolering zonder dat het water tijdelijk op straat blijft staan. We streven we naar een openbare ruimte en hemelwatersysteem waarbij een bui tot 80 millimeter per uur geen schade oplevert in aangrenzende gebouwen, waarbij de hoofdverkeersroutes niet gestremd raken en er geen veiligheids- en gezondheidsrisico’s ontstaan. Het tempo waarin we dat willen bereiken geven we aan in het nieuwe Plan Watertaken en de gemeentelijke Klimaatadaptatiestrategie.
Het Plan Gemeentelijke Watertaken Utrecht 2016-2019 beschrijft het beleidskader voor de invulling van de wettelijke gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Ook de wijze van beheer van het oppervlaktewater dat in beheer is bij de gemeente Utrecht wordt beschreven, omdat het oppervlaktewater een belangrijke bijdrage levert aan de afvoer en verwerking van hemelwater en het reguleren van de grondwaterstand. Op basis van de zorgplichten heeft de gemeente op het gebied van water de volgende taken:
- een veilige inzameling en transport van afvalwater, zonder risico's voor de volksgezondheid en het milieu;
- het inzamelen en verwerken van hemelwater zonder dat er wateroverlast optreedt;
- het voorkomen en verminderen van structurele grondwateroverlast;
- het samen met de waterschappen realiseren van veilig, gezond en aantrekkelijk oppervlaktewater waarlangs het goed wonen, werken en recreëren is.
Lange termijn doelstelling
De gemeente Utrecht streeft op de lange termijn naar een water- en rioleringssysteem dat:
- Aantrekkelijk is voor bewoners en gebruikers en geschikt voor de functie waarvoor het bedoeld is.
- Bestand is tegen extreem weer en het veranderende klimaat, zoals hevige neerslag en/of langdurige droogte.
- Dat circulair is. Kringlopen zijn zoveel mogelijk gesloten. Afvalwater wordt ingezameld via de riolering en gezuiverd op de rioolwaterzuivering, waar energie en grondstoffen worden teruggewonnen, tenzij er lokale kansen zijn. Regenwater wordt nuttig gebruikt en zo veel mogelijk daar verwerkt waar het gevallen is.
- Dat robuust is. Kleine verstoringen leiden niet tot uitval en verstoringen kunnen snel en doelmatig worden verholpen.
De doelstellingen worden verder uitgewerkt in het nieuwe Plan Gemeentelijke Watertaken en de gemeentelijke klimaatadaptatiestrategie die naar verwachting vanaf 2020 van kracht worden.