Investeringsprogramma water en riolering
Het rioolstelsel in Utrecht gaat gemiddeld 70 jaar mee. De afgelopen jaren volstond
het jaarlijks vervangen van 5 km riolering om het gemeentelijk rioolstelsel op orde te houden. De komende jaren starten we met de vervanging van de riolering in de naoorlogse wijken. Om de kwaliteit van de gemeentelijke riolering op niveau te houden moeten we op termijn toewerken naar een jaarlijkse vervanging van 19 km. Het tempo waarin we dat willen doen geven we aan in het nieuwe Plan Watertaken. Vanaf 2020 laten we de hoeveelheid te vervangen riolering tot bijna 6 km. Uitgangspunt daarbij is dat we bij de vervanging we direct klimaatbestendige en circulaire maatregelen nemen. Dit betekent dat we :
- Bij rioolvervangingen altijd proberen gelijktijdig regenwater los te koppelen van het riool dat naar de zuivering gaat en proberen vast te houden en te infiltreren in de bodem (afkoppelen). Daar waar mogelijk vervangen we gelijktijdig niet-functionele verharding door groen.
- Bij rioolvervangingen altijd bekijken of het doelmatig is de bestaande riolering te vergroten om meer neerslag te kunnen afvoeren. Het streven is echter om intensievere buien te kunnen verwerken door herinrichting van de openbare ruimte zonder rioolvergroting.
Bij herinrichtingen zonder rioolvervanging proberen we zoveel mogelijk regenwater lokaal te verwerken en verharding te verwijderen. Dit doen we door vanuit het programma stedelijk water en riolering financieel bij te dragen aan de maatregelen bij de herinrichting die ervoor zorgen dat het hemelwater beter wordt vastgehouden en verwerkt.
Het geplande investeringsprogramma heeft in 2020 een omvang 17 miljoen euro exclusief BTW. Belangrijke maatregelen zijn de start van de aanleg van het nieuwe hemelwaterriool in de Zeeheldenbuurt om de kans op wateroverlast sterk te verminderen. Gelijktijdig werken perceeleigenaren van de souterrainwoningen aan de verbetering van hun perceelriolering om de wateroverlast op te lossen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt in 2022 gereed.
Verder gaan we in 2020 door met het vervangen en/of verbeteren van de riolering in de wijk Nijevelt in De Meern. Gelijktijdig leggen we drainage aan om bestaande grondwateroverlast te verminderen. Daarnaast vervangen/relinen we de riolering in (delen van) de Anton Geesinkstraat, Omloop, Oudenoord, Poortstraat en omstreken, Jutfaseweg en de Maliebaan. Waar mogelijk koppelen we zoveel mogelijk verhard oppervlak af, waarbij we het regenwater infiltreren in de bodem. Het streven is in 2020 bijna zes hectare af te koppelen of te ontharden.
We gaan door met de renovatie van de rioolgemalen aan de Kanaalweg en Cambridgelaan en diverse kleine rioolgemalen. Tevens gaan we door met het herstellen van de funderingen van de riolering in de grachten als onderdeel van het project herstel wal- en kluismuren.
Bij herinrichtingen ligt evenals in vorige jaren de focus voor het afkoppelen/ontharden op Kanaleneiland en Overvecht, omdat hier de mogelijkheid ligt om werk met werk te maken en anderzijds omdat de bodemopbouw in deze wijken zodanig is dat regenwater eenvoudig geïnfiltreerd kan worden. Daarnaast ligt er in deze wijken vanuit het mobiliteitsbeleid de wens om straten anders in te richten en te versmallen (van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur) en is de mogelijkheid aan te haken op de renovatieprogramma’s van de woningcorporaties. In 2020 concentreren we ons op Kanaleneiland Noord-Noord (Rooseveltlaan Attleeplantsoen), het parkeerterrein van winkelcentrum Overvecht en de Taagdreef en omgeving. Ook dragen we in 2020 financieel bij aan het ontharden van het Malieblad.
Stimuleren andere eigenaren en gebruikers
Omdat 60% van het gemeentelijke oppervlak niet in eigendom is van de gemeente zelf, gaan we ook in 2020 door met de campagne Waterproof030 en Operatie Steenbreek om alle andere eigenaren in Utrecht te stimuleren maatregelen te nemen om verharding terug te dringen en hun eigen eigendom hemelwaterbestendig in te richten. Tevens werken we in 2020 verder aan een juridisch instrumentarium om bij nieuwbouw bindende voorschriften op te kunnen leggen.
Beheer en onderhoud
Het beheer en onderhoudsprogramma heeft in 2020 een omvang van ongeveer 8 miljoen euro (exclusief overhead en personeelskosten). De focus bij het planmatige onderhoud ligt bij het reinigen van de hoofdriolering en de rioolgemalen. Bij het verhelpen van meldingen gaat het om storingen van rioolgemalen en verstoppingen van huisaansluitingen en openbare riolering. Ook in 2020 gaan we door met het ingezette beleid om door risicogestuurd beheer en het gebruik van data het beheer en onderhoud te optimaliseren.