Veiligheid

Effecten

Met het werken aan veiligheid dragen we bij aan de doelstellingen zoals beschreven in het coalitieakkoord 2018-2022 ‘Ruimte voor iedereen’ en in de gemeentelijke beleids- en uitvoeringsprogramma’s die daarmee samenhangen, zoals het Handhavingsprogramma, het Programma Verkeersveiligheid, de Visie versterken sociale basis, de Transformatieagenda Wmo en zorg voor jeugd, de Regiokoers beschermd wonen en MO, het programma Utrecht zijn we samen en de Regenboogagenda. Ook sluiten we aan op regionaal en landelijk beleid zoals de Regionale veiligheidsstrategie Midden Nederland 2019-2022 en de Landelijke veiligheidsagenda 2019-2022 .

Op 14 maart 2019 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (IVP) vastgesteld. In het IVP zijn missie, doel en uitgangspunten op het gebied van veiligheid beschreven voor vier jaar.

Het hoofddoel van het Utrechts veiligheidsbeleid is om het huidige niveau van veiligheid tenminste te behouden. Dankzij het werk van velen is Utrecht in de afgelopen jaren veiliger geworden. Dat willen we graag zo houden. De komende jaren blijven we ons inzetten voor veilige wijken en de aanpak van geregistreerde criminaliteit, het voorkomen van crises, maatschappelijke onrust, polarisatie en radicalisering, het handhaven van de openbare orde en een adequate aanpak bij incidenten.

We benoemen vier ambities voor de komende vier jaar

1. Ondermijning steviger aanpakken
Het is zorgelijk hoe criminelen met hun criminele geld nog steeds relatief gemakkelijk in de ‘bovenwereld’ zaken kunnen doen. We moeten in de stad maar ook regionaal, landelijk en
internationaal meer samenwerken om ondermijnende criminaliteit beter te kunnen bestrijden.

2. Zorg en veiligheid dichter bij elkaar
Bewoners en professionals zeggen dat veel goed gaat maar dat er ook een groep is waar het niet zomaar werkt. Personen met verward gedrag, radicaliserend gedrag, overlast gevende jeugd, discriminatie op straat (straatintimidatie, etnisch profileren). We willen de samenwerking tussen zorg- en veiligheidsprofessionals intensiveren. Dat doen we door het ontwikkelen en toepassen van nieuwe en/of betere instrumenten, het verbeteren van processen en het vullen van lacunes. We doen wat nodig is onder het motto: samenwerken in maatwerk.

3. Een veiliger digitale stad
Digitalisering transformeert onze stad en de samenleving. Traditionele vormen van criminaliteit raken steeds meer verweven met digitale criminaliteit. De maatschappelijke weerbaarheid blijft achter bij de groeiende dreiging van cybercriminaliteit. Bewustwording is nodig zodat we de weerbaarheid vergroten en de digitale veiligheid zoveel als mogelijk kunnen waarborgen. Een goede voorbereiding op de gevolgen die cybercriminaliteit kan hebben op de openbare orde in relatie tot crisisbeheersing en maatschappelijke onrust is essentieel.

4. Veiliger verkeer
Het aantal verkeersongevallen en verkeersgewonden is in 2018 licht afgenomen, maar elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Veel bewoners ervaren asociaal en gevaarlijk rijgedrag in hun buurt als een groot probleem. Dat gedrag tast hun veiligheidsgevoel aan. De “onaantastbare houding” van overtreders ondermijnt het gezag en veroorzaakt gevaar. Daarom zetten we in op diverse aspecten om het verkeer veiliger te maken, zoals het ontwikkelen van een gezamenlijke communicatiestrategie, versterking van de aanpak tegen verkeersveelplegers en het verbeteren van de samenwerking tussen de diverse actoren.

ga terug