Het Nieuwe Inzamelen
Doelstelling is om eind 2020 Het Nieuwe Inzamelen in heel Utrecht, op de binnenstad na, te hebben ingevoerd. Het systeem met ondergrondse containers voor restafval is bijna overal in de plaats gekomen voor de vuilniszak en de kliko voor restafval. Waar mogelijk hebben Utrechters dan de beschikking over kliko’s voor gft, papier en plastic, blik en pak. Hiermee kunnen zij deze grondstoffen beter aan huis scheiden. Zo houden we minder restafval over en worden grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt. De verwachting is dat de hoeveelheid restafval in 2020 hiermee verder daalt naar 220 kilogram per inwoner.
De manier waarop inzameling van afval en grondstoffen in de binnenstad wordt vormgegeven, wordt meegenomen in het bredere (participatie)traject rondom de omgevingsvisie binnenstad.
Opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk
Met ingang van 1 januari 2020 wordt in Utrecht het opt- in systeem voor ongeadresseerd drukwerk ingevoerd. Dat betekent dat alleen bij huishoudens die een Ja/Ja of Nee/Ja sticker op hun brievenbus plakken mogen nog reclamefolders en huis-aan-huisbladen bezorgd mogen worden. Op basis van onderzoeken verwachten we hierdoor circa 2000 ton minder aangeboden oud papier, waardoor de totale opbrengst van oud papier zal dalen.
Een deel van de bewoners geeft aan alle reclamefolders bij het restafval te gooien; als deze huishoudens geen ongeadresseerd drukwerk meer krijgen, vermindert dit de hoeveelheid restafval met circa 240 ton, oftewel ongeveer 0,7 kilogram per inwoner. Het opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk is een mooi voorbeeld van een maatregel waarbij we bijdragen aan het voorkomen van afval. Dit is het hoogst haalbare op het gebied van circulariteit van grondstoffen.
Communicatie over afval op maat
Net zoals in 2019, richten we de communicatie over afval (inzameling) zo goed mogelijk in op wensen en behoeften van Utrechters. Hiervoor gebruiken we actief klanttevredenheidsonderzoeken, buurtbijeenkomsten en reacties van Utrechters, ook bij de verdere invoering van Het Nieuwe Inzamelen, om de wensen en behoeften te peilen en daarop onze communicatie af te stemmen.
Promotie van het gebruik van de Afvalwijzer(app) krijgt ook in 2020 een prominente rol.
Via de Afvalwijzer ontvangen inwoners actuele informatie over de afvalinzameling, maar ook informatie over mogelijkheden voor afvalscheiding.
Verder blijven we de informatievoorziening op de gemeentelijke website actualiseren en maken we gericht gebruik van social media om verschillende doelgroepen te bereiken met vragen, voorlichting en advies op maat over afval(inzameling).
Pilot nascheiding plastic, blik en pak
De pilot met nascheiding van plastic, blik en pak uit Utrecht is in december 2018 gestart en op moment van schrijven ruim een half jaar onderweg. De pilot loopt tot en met 2020 en de verwachting is dat in het najaar van 2019 een goed beeld kan worden gegeven van de resultaten van deze pilot tot dat moment. Doordat plastic, blik en pak via de proef met nascheiding uit het restafval worden gehaald, zal de hoeveelheid restafval naar verwachting nog verder omlaag gaan.
De ambitie is dat de hierboven genoemde maatregelen leiden tot een afname van de hoeveelheid restafval in de gehele stad voor hoog- en laagbouw tot gemiddeld 220 kilogram per inwoner in 2020 en een score van een 7.0 voor tevredenheid over afvalinzameling.
Resultaten Pilot Afvalscheiding hoogbouw
In 2019 zijn de onderzoeken naar Afvalscheiding in de hoogbouw in Utrecht en alle andere deelnemende gemeenten afgerond. De verwachting is dat begin 2020 de resultaten door de universiteit van Tilburg geanalyseerd zijn. De inzichten die dit oplevert zullen worden gebruikt voor maatregelen die bewoners in hoogbouw woningen stimuleren om hun grondstoffen meer gescheiden te houden.