In 2019 is een nieuwe behoefte prognose gemaakt voor binnen- en buitensport. De bevolkingsprognoses en nieuwe woningbouwprogrammering gaven aanleiding voor een actualisatie van de prognose en daarbij is gekozen voor een langere doorkijk (tot 2040), in aansluiting op de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Op basis van de nieuwe prognose zal bij de voorjaarsnota 2020 de programmering / Rapportage Capaciteitsbehoefte 2018-2030 worden geactualiseerd.
Steeds meer Utrechters sporten in de openbare ruimte. De belangen en wensen van deze urban sporters en anders georganiseerde sporters worden meegenomen in de omgevingsvisies. Deze sporters weten de sportmogelijkheden in de wijken te vinden en werken vaak ook samen.
In 2020 gaan we door met het periodiek overleg waarin we het gesprek met de studentensportraad en de directie van Olympos over de samenwerking voeren. Op deze manier wordt er concreet gewerkt aan de mogelijke kansen om elkaars capaciteit beter te benutten en eventuele knelpunten in de uitwisseling aan te pakken.
Efficiënt gebruik van sportaccommodaties heeft ook in 2020 en de jaren erna onze focus. Hierbij is bezetting een belangrijke graadmeter, we streven naar een zo hoog mogelijk rendement per locatie. Hiertoe zetten we marketing en communicatie in. Daarmee vergroten we tevens de bekendheid met en zichtbaarheid van de accommodaties, bijvoorbeeld bij de verhuring van gymzalen. Ook onderzoeken we de inzet van digitale middelen om de bezetting te verhogen. We willen bestaande klanten verleiden om vaker te komen, en nieuwe klanten aantrekken.
In 2019 vindt een tussentijdse evaluatie van het tarievenbeleid sportaccommodaties plaats, zodat we kunnen bepalen of en welke interventies er voor 2020 nodig en wenselijk zijn. Rondom zelfbeheer maken we in de eerste helft van 2020 de eindbalans op bij de pilot Sporthal Lunetten.
Daarnaast is ook gebruikerstevredenheid van de sportaccommodaties een belangrijke graadmeter. We onderzoeken wat gebruikers van de accommodaties belangrijk vinden. We vragen hen naar hun ervaringen, zodat we weten aan welke knoppen we kunnen draaien om de gebruikerstevredenheid te vergroten. En daarbij heeft toegankelijkheid van de sportaccommodaties ook onze aandacht.
Om sporten in de openbare ruimte, waaronder urban sports, beter mogelijk te maken dragen we bij aan initiatieven voor de realisatie of aanpassing van sportplekken (waaronder playgrounds). We werken daarbij nauw samen met de sporters die hun kennis en wensen bundelen via netwerken onder begeleiding van SportUtrecht. In 2020 werken we onder andere aan de realisatie van sporttoestellen onder de Prins Clausbrug aan de Rooseveltlaan, en verkennen we de mogelijkheden voor nieuwe skate-locaties en de aanpassing van een BMX-baan naar een Pumptrack in het Noorderpark. We gaan in gesprek met gebruikers, andere sporters en omwonenden van de atletiekbaan Amaliapark. Deze kan goed worden omgebouwd naar een semi openbaar multifunctioneel urban sportpark, met daardoor intensiever gebruik. Tot slot ontsluiten we de informatie over bestaande sportplekken in de openbare ruimte zodat inwoners deze via digitale media makkelijk kunnen vinden.