De uitvoering van de jeugdbeschermingstaken en Veilig Thuis vindt ook in 2020 plaats door de organisatie Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) en haar onderaannemers de William Schrikker Stichting en het Leger des Heils Jeugdbescherming en jeugdreclassering.
Voor de doorontwikkeling van Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) zijn in 2019 ontwikkelafspraken vastgelegd, die verder uitgevoerd worden in 2020.
SVMN moet zich ontwikkelen naar een organisatie die bewuster in verbinding staat met haar cliënten en stakeholders. Waarbij openheid en transparantie van groot belang zijn en het vertrouwen in de organisatie versterkt wordt. Aan de hand van een verbeteragenda zet SVMN in op het vergroten van transparantie over (leren van) klachten, nadrukkelijker betrekken van cliënten en het verstevigen van het lerend vermogen van de organisatie.
Verder is een belangrijk onderdeel van deze ontwikkelopgaven de samenwerking met de buurtteams en de Raad voor de Kinderbescherming. Tegen een landelijk decor van wachttijden bij de Raad voor de Kinderbescherming, een toename van meldingen bij Veilig Thuis (VT) en het lastige vraagstuk om voldoende geschoold personeel te vinden, zetten we in op een verkorting en verbeteren van de jeugdbeschermingsketen. Daartoe hebben we de pilot ketenversnelling Overvecht gestart met de RvdK, de buurtteams en SVMN. Deze pilot valt onder het landelijke actieprogramma Zorg voor Jeugd, actielijn 5: 'Jeugdigen beter beschermd'. Met de uitvoering van de pilot en het toepassen van opbrengsten daarvan zorgen we er voor dat gezinnen sneller de juiste ondersteuning krijgen die nodig is om een veilige opgroeisituatie te realiseren, om ook het opleggen van een jeugdbeschermingsmaatregel door de rechter zoveel mogelijk te voorkomen.