Om de zorg vanaf 2020 op maat, tijdig, persoonlijk en efficiënt te kunnen bieden, is het zorglandschap voor de aanvullende zorg sterk vereenvoudigd van ongeveer 70 naar twee door de gemeente gecontracteerde aanbieders van specialistische jeugdhulp: de initiatieven Spoor030 en KOOS.
Vanaf 1 januari 2020 moeten KOOS en Spoor030 antwoord kunnen geven op alle specialistische jeugdhulpvragen. De teams kunnen individuele hulp bieden, of in groepsverband. KOOS en Spoor030 zorgen ook voor de kinderdagcentra, pleegzorg(begeleiding), gezinshuizen en andere vormen van zorg waarbij kinderen logeren en wonen. Vanaf 2020 werken professionals zoals de orthopedagoog, systeemtherapeut en (GZ-) psycholoog in alle Utrechtse buurten. Dat maakt een intensieve samenwerking mogelijk met het gezin en andere betrokkenen, zoals huisarts, buurtteam, school, sportclub, familie en vrienden. Een specialist kan bijvoorbeeld meedenken met de gezinswerker van het buurtteam, zonder dat er een verwijzing of overdracht nodig is. De specialist en de partijen uit de basiszorg werken als team samen met en voor de cliënt waardoor er zo min mogelijk sprake is van overdracht, nieuwe intakes, enzovoorts. Hulp en ondersteuning wordt eenvoudig, tijdig en zo intensief als nodig geboden. De zorg kan op school, thuis of op de voetbalclub in de buurt geboden worden. Met deze verandering organiseert Utrecht de jeugdzorg eenvoudig, op maat en meer samenhangend.
We willen dat kinderen, jongeren en gezinnen zo snel mogelijk de positieve effecten ervaren van deze verdere transformatie van de aanvullende zorg en zo min mogelijk hinder ondervinden van de transitie. Daarom zullen wij intensief in gesprek zijn met de gegunde aanbieders en samenwerkingspartners als onderwijs, het buurtteam, de huisartsen, de JGZ en SAVE. Op deze manier kunnen we mogelijke nieuwe vraagstukken en/of knelpunten die door deze verandering ontstaan vroegtijdig signaleren en ondervangen. De gegunde aanbieders zullen onder andere gebruik gaan maken van de app Ervaringwijzer en zorgen voor het betrekken van cliëntervaring in het ontwikkelen. Zo houden zij zicht op de ervaring van de cliënten en of de zorg passend is en aansluit op de vraag en leefwereld.
Bij de essentiële functies gaat het om zorg die geboden wordt binnen de jeugdzorg plus, drie milieu voorzieningen en een kliniek voor specialistische opname voor psychiatrische zorg. De Utrechtse regio’s werken samen rond deze bovenregionale functies om te waarborgen dat deskundigheid en voorzieningen beschikbaar blijven voor deze groep kwetsbare kinderen. In 2020 start een nieuwe contractperiode voor de essentiële functies waarbij maximaal ingezet wordt op afbouwen van de essentiële functies naar passende regionale alternatieven. Voor de groep kinderen voor wie er regionaal (nog) geen passend alternatief is, moet de inzet van een essentiële functie met maximale betrokkenheid vanuit ouders plaatsvinden. Deze inzet moet ook nadrukkelijk een onderdeel zijn van een ambulant traject en met snel een perspectief op een toekomst thuis of in een gezin(svorm). Dit betekent ook dat samenwerking met de partners in Utrecht zoals het buurtteam, SAVE, de aanbieder(s) van de aanvullende zorg cruciaal is. Als vangnet op de regionale en bovenregionale zorg is er de landelijk ingekochte zorg: Landelijk Transitie Arrangement (LTA). Ons standpunt hierin is dat de LTA beperkt moet worden tot vormen van zorg waarbij het duidelijk is dat het van meerwaarde is om deze landelijk in te kopen.