We zetten proactief in op de marktgroepen ‘bouw en energietransitie’, ‘digitale vaardigheden en ICT’, ‘gezondheid’ en ‘onderwijs’. Omdat zij het hart van de Utrechtse economische structuur en groei raken, een grote kans bieden op toekomstbestendige werkgelegenheid en op dit moment een tekort aan gekwalificeerd personeel hebben, dat ook de komende jaren naar verwachting aanhoudt.
- Marktgroep bouw & energietransitie: we zetten in op initiatieven die kiezen voor, en leren en werken in de techniek bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn ‘bouw=wouw’, waarbij de fysieke investering in de energietransitie in Overvecht wordt ingezet voor opleiden en aan het werk helpen van jongeren en werklozen uit Overvecht richting sector. En de samenwerking op Lage Weide: samen met Werkstichting Lage Weide, mbo instellingen, UW en het bedrijfsleven op Lage Weide zetten we in op intensievere samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven. MBO Utrecht – richting Bouwkunde en engineering – vestigt zich de komende jaren op Lage Weide.
- Marktgroep gezondheid: samen met onze partners in de stad en regio – zoals verenigd in UtrechtZorg – werken we aan het tegengaan van de tekorten van de werknemers in de zorgsector. Dit doen we onder andere via een versterkte inzet in het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT). Specifiek bekijken we naar de mogelijkheden voor vergroting van de instroom van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (inclusief statushouders) bij de huishoudelijke hulp. Naast vergroten van de instroom van zorgpersoneel willen de vitaliteit van de werknemers vergroten zodat deze langer vitaal kunnen blijven werken. Dit doen we door het ondersteunen van het vitaliteitslab van het ROC Midden Nederland.
- Marktgroep onderwijs: voor de aanpak van het lerarentekort is in de regio het actieprogramma ‘Utrecht leert’ opgezet. Samen met schoolbesturen, opleiders en werkgeversservicepunten wordt gewerkt aan instroom, opleiding en behoud van onderwijsprofessionals.
- Marktgroep ICT en digitale vaardigheden: we vervolgen onze inzet voor de TechCommunity. Met de ontwikkeling van de community beogen we ICT-studenten en bedrijven in een eerder stadium van de studie met elkaar verbinden, zij–instroom te bevorderen, de mogelijkheden van ICT-ontwikkelingen te tonen en de maatschappelijke impact van ICT-vraagstukken en oplossingen uit te dragen. In het in 2019 geopende pand in Hoog Catharijne komt dit op een fysieke plek samen. Na de opbouwfase ligt in 2020 de focus op uitvoering. We werken de programmalijnen en doelstellingen verder uit, en hoe we hierop kunnen monitoren. Op dit moment zijn er 28 betrokken ondernemers, kennisinstellingen, intermediairs en overheidsorganisaties; ; in 2020 willen we dit aantal verder uitbreiden. Tevens zetten we in op fondsenwerving, uitbreiding naar de regio en verbinding met het Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs.
We maken deals met werkgevers en opleidingsinstellingen over een gezamenlijk investeringsprogramma. Deze deals moeten de mismatch op de arbeidsmarkt op langere termijn verkleinen en de aansluiting van de Utrechtse beroepsbevolking bij die arbeidsmarkt vergroten. Ondersteunend instrument hierbij is de beleidsregel ‘Fonds mismatch arbeidsmarkt’. De regeling dient als cofinancieringsinstrument voor samenwerkingen en deals die binnen de marktgroepen van de opgave Werk voor Iedereen worden gesloten. En we investeren in starters en groeiers met de beleidsregel ‘Versterken Ecosysteem voor starters en Groeiers’.
Vanuit Utrecht City in Business trekken we bedrijven aan die passen bij de filosofie van Gezond Stedelijk Leven. We zien met name kansen voor bedrijven uit de hierboven genoemde marktgroepen.
Naast de fondsen versterken we het investeringsklimaat met de oprichting van de Regionale Ontwikkelingssmaatschappij (ROM). We verwachten dat deze start per 1-1-2020.
We stimuleren dat de Utrechtse beroepsbevolking nu en in de toekomst kan meedoen op de continu veranderende arbeidsmarkt. Dit doen we in samenwerking met werkgevers, opleiders, brancheverenigingen en andere overheden. Competenties zijn daarvoor erg belangrijk. Daarvoor zoeken we aansluiting bij de Human Capital Agenda van de EBU, met wie we tot een regionale skills agenda wensen te komen.