Taal is de basis om mee te doen, te communiceren met anderen en met instanties. Het is daarom belangrijk dat iedereen voldoende vaardig is om de eigen weg te vinden en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen. Digitale vaardigheden zijn daarbij bijna net zo belangrijk als het beheersen van de taal.
Samen met de partners in de stad, stimuleren en faciliteren wij inwoners; zowel degenen die willen leren, als degenen die anderen iets kunnen leren. Nota herijking Volwasseneneducatie .
Wij bieden volwassenen die onvoldoende (digi)taalvaardig zijn, mogelijkheden om hun vaardigheden te verbeteren. Met diplomagerichte cursussen, met begeleiding door vrijwilligers en door inloopactiviteiten in de bibliotheek (het digiTaalhuis). Wij contracteren formeel volwassenenonderwijs en subsidiëren organisaties in de stad die (digi)taalvrijwilligers werven, trainen en begeleiden. Meerjarenplan (digi)taal is de basis .
Vanaf 2019 is stichting DOCK de nieuwe sociaal makelorganisatie in Utrecht. Nota van uitgangspunten sociaal makelaarschap 2019-2024 . Sociaal makelaars hebben een belangrijke rol als smeerolie in de sociale basis door te ondersteunen wat mensen met en voor elkaar doen. Zij zijn goed op de hoogte van wat er speelt in de buurten, ondersteunen bewonersinitiatieven waar nodig, werken samen met de buurtteams, en organiseren het sociaal beheer op buurtcentra zodat iedereen zich welkom voelt. Op speeltuinen waar geen gebruik is gemaakt van het recht op verzelfstandiging draagt de sociaal makelaar zorg voor een veilig, toegankelijk en pedagogisch (Vreedzaam) speelklimaat en ondersteunt buurtinitiatieven die willen verzelfstandigen.
Stichting DOCK draagt zorg voor continuïteit in de uitvoering van het sociaal makelaarschap en bouwt daar in 2020 op voort met extra aandacht voor de drie accenten sociale samenhang en inclusiviteit, bevorderen dat ook kwetsbare bewoners mee kunnen doen en vanuit samenwerking met (bewoners)initiatieven en organisaties bijdragen aan ‘de beweging naar voren’. Dit doen zij buurt- en wijkgericht, met extra aandacht voor Overvecht vanuit Samen voor Overvecht. Welzijn op recept wordt uitgebreid naar andere wijken. We blijven de voortgang volgens het Utrechts sturingsmodel volgen en waar nodig bijsturen.
We zetten in op een helder subsidiebeleid. We willen zorgen voor een eenvoudiger systeem en duidelijkheid geven aan initiatieven die nu tijdelijk gefinancierd worden of verduurzaming mogelijk is. Daarnaast werken we aan een integraal afwegingskader om nog beter te kunnen sturen op de optimale mix van activiteiten voor het versterken van de sociale basis.
We maken scherpere keuzes in het verstrekken van subsidies in de sociale basis. Zowel door enkele subsidies af te bouwen of te stoppen, als door het niet of gedeeltelijk toekennen van loon- en prijscompensatie.
Het maken van scherpere keuzes (voorkomen dubbelingen, maatschappelijke waarde) in het subsidiebeleid voor ondersteuning van gemeenschapskracht (ondersteuning vrijwillige inzet en buurtnetwerken, wijkinformatiepunten).
Het tegengaan en terugdringen van eenzaamheid is een belangrijk thema voor de stad. We werken verder op basis van de Utrechtse aanpak van eenzaamheid; 'Routekaart naar verbinding' d ie in 2019 gelanceerd is . Kern van de aanpak is dat we mensen die vereenzaamd zijn of dreigen te vereenzamen beter signaleren en toe leiden naar passend aanbod. Hierbij werken we samen met zorg – en welzijnspartners en met inspirerende partijen buiten deze sector, zoals supermarkten en horecaondernemers.
Vrijwilligers in de informele zorg willen we beter toerusten op hun taken. Daarom wordt in 2020 de gezamenlijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers verder ontwikkeld in een ‘Vrijwilligersacademie informele zorg’. De vrijwilligerscentrale krijgt opdracht om samen met de partnerorganisaties deze academie verder vorm te geven. De verbinding van informele zorg met de buurtteams en zorgorganisaties willen we verder versterken door aanscherping van de opdracht aan de wijkambassadeurs informele zorg. Om beter in te kunnen spelen op de lokale behoeften aan vrijwillige inzet en het signaleren van hiaten in het aanbod stimuleren we de verdere samenwerking en afstemming van vrijwilligersorganisaties onderling.
Het ondersteunen van mantelzorgers is essentieel om overbelasting te voorkomen. Per 2020 zijn (nieuwe) contracten gesloten met aanbieders van 24 uurs respijtzorg (logeervoorziening). Zij hebben de opdracht om hun aanbod beter bekend te maken bij mantelzorgers zelf en bij de eerstelijns professionals. De toegankelijkheid van dit aanbod wordt vergroot door aansluiting te zoeken bij het coördinatiepunt Eerste-lijn-verblijf waarin andere vormen van kortdurend verblijf (die buiten de Wmo vallen) zijn ondergebracht.
Wij dagen meer Utrechters uit om mee te doen en bij te dragen aan de samenleving. Kadernota Vrijwillige inzet . Daarom ondersteunen wij, zoals in het coalitieakkoord is aangekondigd, de vrijwilligerscentrale om samen met de partners in de stad het wervingsplan voor de vrijwilligers uit te voeren.
Er is een ondersteuningsstructuur voor vrijwilligers, initiatieven en vrijwilligersorganisaties beschikbaar die vrijwillige inzet op het gebied van welzijn en sport in de stad stimuleert, faciliteert, ondersteunt en waardeert. In samenwerking met de ondersteunende organisaties en initiatieven gaan wij de ondersteuning aan vrijwilligers(organisaties) en initiatieven verbeteren. Ook ondersteunen we de doorontwikkeling van buurtnetwerken en wijkinformatiepunten door bewoners.
In 2020 zetten wij de vanuit het Rijk ondersteunde proefprojecten ‘maatschappelijke diensttijd voor jongeren’ voort. Deze diensttijd biedt jongeren de kans zich in te zetten voor een ander en zo hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Samen met enthousiaste partijen in de stad worden de proeftuinen opgezet.