Armoederegelingen
U-pas: We blijven werken aan een U-pas die laagdrempelig en eenvoudig in gebruik is en maximaal wordt gebruikt door de U-pashouders. We zetten daarbij extra in op een toename van het gebruik onder kinderen, omdat we het belangrijk vinden dat alle kinderen maximaal mee kunnen doen in Utrecht. Ook luisteren we naar de behoeften van U-pashouders. Op basis daarvan breiden we het aanbod uit en halen we schotten weg die het gebruik van de U-pas ingewikkeld maken.
Laagdrempelige armoederegelingen: Om armoederegelingen eenvoudig en toegankelijk te maken kijken we ook naar de toepassing van nieuwe technologie. Zo onderzoeken we de mogelijkheden om via één geautomatiseerde aanvraag meerdere regelingen aan te kunnen vragen voor mensen met een laag inkomen.
U-polis: In de aanloop van 2020 richten we ons op goede voorlichting zodat inwoners een goede afweging kunnen maken of een van de twee pakketten binnen de U-polis bij hun zorgvraag past. Passend verzekeren vinden daarin belangrijk. Omdat de pakketten van de U-polis voor een brede doelgroep zijn vormgegeven en we als gemeente mee betalen aan de premie, verwachten we dat nog meer inwoners gebaat zijn bij een deelname aan de U-polis. Om die reden verwachten we in 2020 een lichte stijging ten opzichte van 2019. Het in 2019 gehouden klanttevredenheidsonderzoek gebruiken we om de pakketten nog beter te laten aansluiten bij de wensen van de klant.
Verder zal het contract met Zorg en Zekerheid eind 2020 aflopen. Dit contract kan vanaf 2021 vijf keer met één jaar verlengd worden. 2020 staat daarom in het teken van gesprekken over een mogelijke contract verlenging.
In het perspectief van de Utrechtse economie is het onverteerbaar dat nog 36.000 inwoners arm zijn, waarvan een fors deel kinderen. De armoederegelingen helpen deze inwoners om te kunnen rond komen en meedoen. In 2020 gaan we daarom door met het verbeteren van het bereik van de armoederegelingen.
Schulddienstverlening
Uitvoering Actieagenda Utrechters Schuldenvrij: Met de actieagenda Utrechters Schuldenvrij willen we een krachtige beweging inzetten zodat problematische schulden worden voorkomen, en als ze toch ontstaan ze veel sneller, effectiever en duurzamer worden opgelost. In 2019 is al een aantal acties in gang gezet.
Zo zijn er twee ervaringsdeskundigen gestart die ons helpen een brug te slaan tussen inwoners met problematische schulden en professionele hulp, is er een Digizine gemaakt voor werkgevers om werkenden met schulden in een vroeg stadium te kunnen helpen, is de vroegsignalering in Ondiep met een aantal signaalpartners uitgebreid (pilot) en zijn er afspraken met de Rechtbank over doorverwijzing naar de schuldhulp. De komende tijd zetten we onder meer in op het bespreekbaar maken van geldzorgen, op het versimpelen van procedures en processen, op het verlagen van de drempel voor schuldhulp en breiden we het aantal deelnemers voor het Jongerenfonds en het Huishoudboekje uit.
Hoe de gewenste beweging het beste gemonitord kan worden is gelijktijdig met de behandeling van deze begroting onderwerp van gesprek met de gemeenteraad. We gaan daarom in deze begroting nog uit van dezelfde indicatoren als in 2019.
Het aantal aanvragen bijzondere bijstand voor beschermingsbewind vlakt af. We zetten in op een daling van de uitgaven aan beschermingsbewind. Dit doen we door alternatieve dienstverlening aan te bieden, en te sturen op voortgang en kwaliteit van bewind bij mensen met problematische schulden. Hierin werken we samen de Rechtbank en bewindvoerders.