Meerjarenperspectief onderwijshuisvesting (MPOHV)
Utrecht groeit de komende jaren naar verwachting naar ruim 430.000 inwoners in 2030. Die groei vraagt om tempo in de uitbreiding van de Utrechtse onderwijsvoorzieningen voor primair onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Het MPOHV is het integrale plan om tussen 2016 en 2025 te zorgen voor passende schoolgebouwen. De bevolkingsgroei en leerlingengroei zijn verwerkt in het Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting (MPOHV). Ook met de hoogconjunctuur van dit moment wordt rekening gehouden in de huidige bouwprojecten.
Het college stelt jaarlijks het huisvestingsprogramma onderwijs vast, nadat uw gemeenteraad de programmabegroting heeft vastgesteld. Het college geeft vervolgens uitvoering aan het huisvestingsprogramma en daarmee aan de individuele bouwprojecten. Meer informatie over de inhoudelijke voortgang van de bouwprojecten in het MPOHV vindt u in de voortgangsrapportage onderwijshuisvesting 2019.
Eind 2018 zijn we gestart met het aanpassen van de verordening onderwijshuisvesting . In dit traject werkt de gemeente samen met de schoolbesturen in Utrecht aan een moderne en toekomstgerichte verordening. Het traject zal verschillende fasen kennen, waarvan we de koers in het najaar van 2019 zal worden bepaald en in 2020 zal worden vastgesteld. De verordeningswijziging heeft nog geen invloed op deze programmabegroting.
Met de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs hebben we afspraken gemaakt over de huisvestingsopgave in het voorgezet onderwijs en de invulling ervan (fase 1). In mei 2019 zijn er opnieuw afspraken gemaakt (fase 2). In 2020 zullen een aantal VO projecten worden uitgevoerd en zullen deze verder worden toegelicht in de 'Voortgangsrapportage onderwijshuisvesting 2019' (najaar 2019). Met de schoolbesturen van het primair onderwijs voeren we wijkgerichte gesprekken om bijzondere ontwikkelingen te bespreken en afspraken te maken over hoe we ons tijdig voorbereiden op deze ontwikkelingen. Voor de groei in het speciaal onderwijs (SO) en het speciaal basisonderwijs (BSO), is aan het Samenwerkingsverband Utrecht PO gevraagd om in overleg met de schoolbesturen een visie te ontwikkelen op de toekomstige gewenste spreiding en omvang in de stad.
In het plan van scholen 2020-2023 zijn vijf aanvragen opgenomen van verschillende schoolbesturen in zowel, Leidsche Rijn als in de nieuwe ontwikkelgebieden.
IKC
De gemeente faciliteert de ontwikkeling van integrale kindcentra. De gemeente onderzoekt op dit moment meerdere scenario’s voor de huisvesting van integrale kindcentra. Ook worden vier IKC-pilotprojecten (Haarzicht, Haarrijn, Rijnvliet en Leeuwesteyn) uitgevoerd. We monitoren de voortgang om de ervaringen uit de praktijk te verwerken in het huisvestingsbeleid voor integrale kindcentra. Daarvoor wordt een onderzoek uitgevoerd naar de inhoudelijke, bouwtechnische, juridische en financiële aspecten van deze projecten. De resultaten van het onderzoek worden eind 2019 verwacht. Daarna zal de gemeente het IKC-huisvestingsbeleid verder uitwerken.
Referentiekader Leidsche Rijn
Onderwijshuisvesting voor het primair onderwijs in de nieuwbouwwijken in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern is opgenomen in het Referentiekader Leidsche Rijn. Het betreft de nieuwbouw van de onderwijsgebouwen in de wijken zoals Rijnvliet, Haarzicht, Haarrijn, Leeuwesteyn en Leidsche Rijn Centrum. De planning is dat deze projecten in 2020 en 2021 worden opgeleverd. Deze projecten zijn inmiddels allemaal gestart.
Verhoging van de normbedragen
Met ingang van januari 2020 worden de normbedragen voor de bouw van schoolgebouwen aangepast aan de complexe bouwomstandigheden. Dit is noodzakelijk vanwege het veranderde Bouwbesluit 2020, de huidige hoogconjunctuur en de complexe stedenbouwkundige context.
Duurzame schoolgebouwen
Het aangepaste Bouwbesluit 2020 stelt hogere eisen aan de schoolgebouwen op het gebied van duurzaamheid. We zorgen met deze programmabegroting voor voldoende financiële middelen om schoolgebouwen te realiseren die voldoen aan het Bouwbesluit 2020 en de duurzaamheidsambities van de gemeente.
Omvangrijke bouwprojecten
Hieronder een toelichting op grote projecten:
Voor de verbetering van de vier multifunctionele accommodaties in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern (Het Zand, Waterwin, Weide Wereld en Voorn) zijn we in 2017 gestart met de haalbaarheidsstudies, ter voorbereiding op de bouwprojecten. Eind 2019 zijn de eerste renovaties gestart, die in 2020 grotendeels plaatsvindt. De gemeenteraad ontvangt ieder kwartaal een voortgangsbrief over de bouwprojecten van deze multifunctionele accommodaties.
De renovatiewerkzaamheden van EBO De Passie zullen gefaseerd plaatsvinden in 2019 en 2020. In 2020 wordt de oplevering van dit project verwacht.
We zijn in 2019 gestart met de ruimtelijke procedure om de renovatie en uitbreiding van het Bonifatius College mogelijk te maken. Ook de ontwerpfase is opgestart. De uitvoering zal in fases plaatsvinden, mogelijk al in 2020.
In Leidsche Rijn Centrum Oost zal aan het Berlijnplein de nieuwe VO school Academie Tien (NUOVO) eind 2021 haar deuren openen. Het definitief ontwerp is in 2019 afgerond. 2020 vormt dus een belangrijk jaar waarin de bouw van deze school zal plaatsvinden. De oplevering staat gepland eind 2021.
De haalbaarheid voor de definitieve huisvesting van de International School voor 1.200 leerlingen op de locatie aan de Cambridgelaan op het USP De Uithof is in 2018 onderzocht. Na de bestemmingsplanprocedure, zal in 2020 het ontwerp verder worden uitgewerkt. De verwachting is dat de bouw het eerste kwartaal 2021 start en dat de nieuwbouw tijdens het laatste kwartaal 2022 gereed is.