Bij de ondersteuning van werkzoekenden vinden we maatwerk belangrijk. We kijken goed naar hun vaardigheden en mogelijkheden en ondersteunen hen met onder andere werkervaringsplekken, scholing, combinaties van leren en werken, parttime ondernemen en trajecten gericht op het ontwikkelen van werknemersvaardigheden of ondernemersvaardigheden. Ook ondersteunen we werkgevers bij het bieden van passend werk aan onze werkzoekenden. Inwoners die voorlopig géén stap kunnen zetten richting de arbeidsmarkt worden ondersteund met het Wmo-aanbod Sociale Prestatie en Arbeidsmatige Activering met toegang via de buurtteams en activeringspartijen.
Naast bovengenoemde dienstverlening werken we ook preventief om instroom in de bijstand te voorkomen. Samen met UWV bieden wij werkzoekenden in de laatste fase van hun WW-uitkering extra begeleiding bij het vinden van werk. Hierbij richten we ons op oudere werkzoekenden. Voor hen is het extra lastig om werk te vinden vanuit de bijstand. Zij zijn vaak al langdurig werkloos als zij instromen in de bijstand. Daarom is een preventieve aanpak lonend. We onderzoeken of er ook een preventieve aanpak mogelijk is met de Sociale Verzekeringsbank voor werkzoekenden met een aflopende ANW –uitkering.
Ook in 2020 werken we aan belangrijke opgaven in de stad waarin we met partners samenwerken. We doen dat onder het motto: “alleen ga je sneller, samen kom je verder”.
Werkbeweging
In 2020 zetten we ons met de actieagenda Werkbeweging in om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten profiteren van de economische groei. We zetten samen met werkzoekenden, werkgevers en partners in de stad in op drie actielijnen.
We zetten extra personeel in om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt intensiever en persoonlijk te begeleiden. Door deze extra ondersteuning en eventueel aanvullende scholing, laten we hen de beweging naar werk maken. We gaan met werkgevers in gesprek om meer banen en kansen te creëren die passen bij de capaciteiten van deze werkzoekenden. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheid om de maatschappelijke waarde van hun capaciteiten te benutten door het creëren van maatschappelijke banen. In samenwerking met werkgevers en partners gaan we de strijd aan tegen alle vormen van discriminatie. We richten ons daarbij op werkzoekenden, werkgevers en de medewerkers van de gemeente.
Integrale opgave jongvolwassenen
In 2019 zijn we vanuit de integrale opgave jongvolwassenen gestart met een pilot dak- en thuisloosheid jongeren. Deze pilot heeft als doelen: het terugdringen van dak- en thuisloosheid onder jongeren; het ontwikkelen en verbeteren van een preventieve aanpak; het oplossen van knelpunten in de praktijk door een integrale benadering. We gaan in deze pilot nog meer leren hoe we onze dienstverlening aan kwetsbare jongvolwassenen kunnen verbeteren. De pilot duurt tot en met 2021.
Veranderopgave inburgering
De regie rond inburgering zal vanaf 2021 bij de gemeente komen te liggen. Vooruitlopend hierop ontwikkelen wij, samen met MO in de Opgave Inburgering en onze partners in de stad een totaalaanpak in de vorm van een doorgaande lijn voor asielmigranten en investeren wij in geïntegreerde trajecten (combinaties taal, opleiding en werk). Bij de doorgaande lijn besteden wij aandacht aan alle levensgebieden en zetten daarbij extra instrumenten in die gericht zijn op het wegnemen van belemmeringen die specifiek of sterker gelden voor statushouders. We zetten onder andere in op het oefenen van taal in de praktijk (aanvullend op een eventuele inburgeringscursus), omgaan met geld en schuldenproblematiek. Samen met de regio blijven wij inzetten op het zo vroeg mogelijk in beeld krijgen van de kansen en mogelijkheden van de asielzoekers die voor huisvesting aan onze regio gekoppeld zijn (doorgaande lijn/waardevolle wachttijd). Wij onderzoeken de mogelijkheid om inburgeringstrajecten samen met de regio in te kopen.
Wij geven vorm aan onderwijsroutes voor statushouders en anderstaligen tot 27 jaar die niet eerder een diploma konden halen of statushouders die een opleiding nodig hebben om duurzaam aan het werk te komen. Ook hierbij worden steeds combinaties van taal, opleiding en werkervaring gemaakt. In 2020 investeren wij in de samenwerking met de taalscholen, met als doel een betere combinatie van inburgering, opleiding en het opdoen van werk(ervaring).
Samen voor Overvecht
Samen met partners als de buurtteams, Zorg en Zekerheid, bewoners en ervaringsdeskundigen werken we aan een aanpak waarin schulden direct voor de inwoner worden opgelost en gewerkt kan worden aan perspectief op activering en werk. In deze aanpak bundelen we de krachten van de opgaven Meedoen en Schuldenvrij, Werkbeweging en de kans sociaal renoveren uit Samen voor Overvecht. En we sluiten aan bij integrale buurtaanpak op het gebied van wonen, veiligheid, zorg en activering. We starten kleinschalig, ontwikkelen stap voor stap en schalen op bij gebleken succes. In Overvecht blijven we verder samen met onze partners spreekuren organiseren zodat we meer inwoners kunnen bereiken en professionals elkaar kunnen versterken.
Perspectief door Activering
Samen met de buurtteams zetten we in op het versterken van onze samenwerking met als doel inwoners tijdig en passende ondersteuning te bieden op het gebied en ter ondersteuning van activering en werk. Samen met de buurtteams en ADSU-partijen gaan we aan de slag met bevindingen uit de pilot binnen de Sociale Prestatie waarin gewerkt wordt met trajectbegeleiding en uit de onderzoeken van Panel Meetellen over vrijwilligerswerk en drempels om een stap richting werk te zetten. We werken aan perspectief door in te zetten op activering waarbij we specifiek aandacht besteden aan een goede aansluiting tussen het activeringsaanbod en ondersteuning naar betaald werk.
Sociaal ondernemers
Sociaal ondernemerschap draagt bij aan de opgaven van de stad. In 2019-2021 gaan we nog meer sociaal ondernemers koppelen aan het Utrechtse bedrijfsleven. Het doel is dat deze partijen intensiever met elkaar gaan samenwerken zodat ze gezamenlijk steeds meer impact maken onder andere op het gebied van welzijn en arbeidsparticipatie.
Samenwerking arbeidsmarktregio Midden-Utrecht
In 2020 investeren we verder in de versterking van de regionale samenwerking en dienstverlening in de arbeidsmarktregio. Wij doen dat op basis van de regionale strategische agenda van de Utrechtse Werktafel en de Actieagenda Perspectief op Werk. Perspectief op Werk is een eenmalige rijksimpuls van 2 miljoen euro die ons in de gelegenheid stelt om acties uit de strategische agenda versneld uit te voeren. De focus ligt hierbij op betere matching, en regionale werkgevers- en werknemersdienstverlening. Het Werkgevers-Servicepunt investeert daarom in 2020 in tijdelijke intensivering van ons accountmanagement en regionale samenwerking door gezamenlijk kandidaten aan te bieden aan werkgevers met kansrijke vacatures (key-accounts). Hiermee willen we de werkgever optimaal bedienen en langdurig aan ons te binden. We brengen als regio onze kandidaten gezamenlijk beter in beeld, in het bijzonder de doelgroep banenafspraak. Hierdoor kunnen we als regio beter inspelen op de vraag naar personeel van werkgevers. Dit doen we onder andere met de implementatie van de kandidatenverkenner en regio brede invoering van slim matchen. Daarnaast gebruiken de uitkomsten van het in 2019 uitgevoerde onderzoek naar de duurzaamheid van de plaatsingen banenafspraken om onze dienstverlening te verbeteren. De Utrechtse werktafel heeft in juli 2019 besloten om naast de landelijke doelstelling ook een eigen regionale doelstelling te formuleren, namelijk dat per eind 2021 50% van de doelgroep banenafspraak uit onze regio aan het werk is.
Weten wat werkt
Begin 2020 wordt het eindrapport van het onderzoek Weten wat werkt opgeleverd aan zowel de gemeenteraad als het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Het onderzoek geeft ons inzicht wat de beste manier is om bijstandsgerechtigden (meer) te stimuleren richting participatie of werk. Samen met de Universiteit Utrecht is 1,5 jaar lang onderzocht wat de effecten zijn van een andere mate en wijze van inspanning en regeldruk. De effecten die zijn getoetst gaan zowel over uitstroom en participatie, als welbevinden en gezondheid onder de bijstandsgerechtigden. Naar verwachting worden in de loop van 2020 de resultaten van dit onderzoek nader vertaald in concretere voorstellen.