Het Meerjaren Groenprogramma is het jaarlijks uitvoeringsprogramma van de ambities uit het Groenstructuurplan. Jaarlijks geven we hierin aan welke doelen en resultaten we met welk project willen bereiken met een doorkijk van drie daaropvolgende jaren. We werken hier samen met diverse partners van overheden en private partijen aan. Ook zoeken we naar mogelijkheden om ‘werk met werk’ te maken, om het effect van de investeringen te vergroten. We doen dit in samenhang met andere gemeentelijke programma’s zoals de meerjarenprogramma’s Stedelijke Ontwikkeling, Mobiliteit en Programma Beheer.
In 2020 investeren we in het groenblauwe lint in Overvecht. In de groenarme delen van Rivierenwijk, West en Noordwest creëren we samen met bewoners en schoolbesturen drie ‘groene ommetjes’, waardoor groenere schoolpleinen met de wijk- en buurtparken verbonden worden. We leggen samen met IVN, inwoners en scholen nog twee Tiny Forests aan. We werken verder aan de parkzone langs het Amsterdam Rijnkanaal (Wagenaarkade en Demkakade), Merwedekanaal (Rondje Stadseiland) en langs de binnenstedelijke Vechtoevers. Langs de Krommerijn vergoten we de groene oevers ter hoogte de Mytylschool en het Pieter Baancentrum en met een groene verbinding tussen Lunet 1 en 2 (Uitvoeringsagenda Maarschalkerweerd). Bij de natuurvriendelijke oevers langs het Zandpad komt extra beplanting. Ook in de stadsrand voeren we in Bos Oud Zuilen een aantal herstelmaatregelen uit en vergroten we de bereikbaarheid voor wandelaars en de natuurwaarden van het gebied.
Om de stadsnatuur te bevorderen verbeteren we met het Groene Web-projecten het leefgebied voor flora en fauna, onder andere door de aanleg van de faunapassage. Ook vergroten we de kennis over plant- en diersoorten die in de stad voorkomen (bijvoorbeeld via het twitteraccount Stadsecoloog030).
Voor een aantrekkelijkere groene leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen actualiseren we de speelruimtenorm zodat deze beter aansluit bij de behoefte van kinderen en jongeren. Hierbij wordt de toekomstige verdichting van de stad betrokken en de eisen die dat stelt aan ruimte voor spelen, sporten en bewegen. Ook de vraag naar meer natuurlijke speelplekken nemen we hier in mee.