Voordat raadsleden besluiten nemen over plannen voor de stad, willen zij de meningen van Utrechters horen. Hiervoor gaan zij, tijdens onder andere raadsinformatiebijeenkomsten, met bewoners en ondernemers het gesprek aan. De verwachting is dat in 2020 ongeveer 100 raadsinformatiebijeenkomsten georganiseerd worden. Het aantal bijeenkomsten is afhankelijk van de onderwerpen die aan bod komen in de gemeenteraad. Utrechters worden onder andere via Facebook en Twitter voor bijeenkomsten uitgenodigd. Naast het informeren van bewoners over bijeenkomsten wordt ook via sociale media een beeld gegeven van de lokale politiek en democratie in Utrecht. Bijvoorbeeld via vlogs op YouTube en updates op Instagram. Ook nodigt de raad op verschillende momenten in het jaar Utrechters uit als Gast van de raad. Zij krijgen een rondleiding door het huis van de democratie, het stadhuis, gaan met raadsleden in gesprek en bezoeken een raadsvergadering. Naast de activiteiten die de raadsleden dagelijks uit eigen initiatief ondernemen, brengen de raadsleden ieder jaar een werkbezoek aan alle Utrechtse wijken. Tijdens dit bezoek gaan ze in gesprek met bewoners en ondernemers over onderwerpen die in de wijk spelen. Dit is nieuwe input voor de raadsleden om mee aan de slag te gaan.
We voeren de ingezette vernieuwing van participatie uit om onze doelstellingen uit het vastgestelde actieprogramma Samen stad maken op de Utrechtse manier te realiseren. Bij participatietrajecten gebruiken we de participatieleidraad. Ook is in 2020 in iedere wijk een verbindend wijkplatform actief. We zetten participatievragen uit onder ander via een online platform en zorgen voor een overzicht van (online) participatietools en -methoden. We beginnen met een nieuwe vorm van buurtbudgetten met een online (stem)tool voor buurtbudgetten. Binnen de gemeentelijke organisatie starten we met een participatienetwerk met en voor medewerkers uit verschillende afdelingen om kennis en instrumenten breder te verspreiden en elkaar te helpen bij participatievragen. Dit helpt ons als organisatie om sneller, slimmer en efficiënter met participatievraagstukken om te gaan.
We maken zichtbaar hoe onze opgaven landen in een wijk of buurt en maken zichtbaar wat in een buurt of wijk speelt en inzet vraagt van een beleidsprogramma. Dat doen we met en voor inwoners, ondernemers en organisaties uit de wijk en gemeente. Die opgaven in buurt en wijk maken we zichtbaar op de gemeentelijke webpagina’s van de desbetreffende wijken . De koppeling met de begroting en de jaarstukken laten we los.
We werken toe naar (meerdere) netwerkplekken in de buurten waar de gemeente, partners en netwerken van bewoners in de wijk elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. We ontsluiten en combineren data vanuit meldingen en de wijkspreekuren van de wethouders om beter zicht te hebben op vraagstukken die bij inwoners leven.