Om Utrecht Kinderrechtenstad vorm te geven betrekken we kinderen, jongeren en ouders bij ontwikkelingen. Dit doen we bijvoorbeeld door dit onderdeel te maken van de contractuele afspraken met de nieuwe organisatie(s) voor buurtgerichte specialistische jeugdhulp. In 2019 hebben jongeren bijgedragen aan het inkooptraject van de aanvullende zorg Jeugd. Tijdens de dialoogrondes zaten zij aan tafel met de partners en hebben zo mede vormgegeven aan de opdracht voor de nieuwe partijen. In 2020 is het onze doelstelling om met de zorgaanbieders verder invulling te geven aan de wensen van de jongeren. Hierbij blijven we met de jongeren in gesprek. De ervaringen die wij hierin hebben opgedaan dragen we actief uit binnen en buiten de organisatie om anderen te motiveren om ook kinderen en jongeren te betrekken bij beleidsontwikkeling. In 2020 is de lessenserie voor de Vreedzame school over kinderrechten beschikbaar. Deze lessen gaan expliciet in op kinderrechten en in het bijzonder de stem van kinderen (artikel 12). De lessen zijn een aanvulling op het basiscurriculum De Vreedzame School.
We willen dat kinderen en jongeren gelijke kansen hebben om mee te doen aan de samenleving. We ondersteunen opvoeders en kinderen waar nodig bij het vergroten van hun veerkracht. We versterken daarvoor het pedagogisch klimaat in het netwerk rond het kind onder andere met de aanpak Vreedzaam, bij sportclubs en met een vervolg op de bestaande wijkacademies. We zetten in op de eerste 1000 dagen, breiden het groepsgericht aanbod (o.a. gericht op echtscheidingen) verder uit en zorgen voor een passend aanbod van informele zorg. De pilot BSO plus wordt vanaf 2020 uitgebreid en geborgd in ‘Passende Kinderopvang’ beleidsregel passende kinderopvang 2020-2023 .
We geven vorm aan de opdracht voor het jongerenwerk op basis van de Nota van uitgangspunten Jongerenwerk 2020-2026 . We sluiten daarbij aan bij de vraag van jongeren. Het jongerenwerk draagt bij aan de ambities van Samen voor Overvecht, met name op de ambities ‘Perspectief voor jeugd versterken’ en ‘Veilige buurten’.
We bevorderen samenwerking tussen de partijen in de sociale basis, zowel onderling als in de samenwerking met de (basis)zorg. Tenslotte zorgen we door inzet van maatjes en ondersteuning voor en in gezinnen voor een passend aanbod van informele zorg.
Onze ambities zijn om deelname aan reguliere voorzieningen ook voor kinderen/jongeren die extra aandacht nodig te vergroten, de groep ouders die zegt weinig of geen problemen te hebben met opvoeden stabiel hoog te houden en het gebruik van informele zorg beter te benutten.