Een inclusieve cultuursector
In 2020 zijn de volgende ontwikkelingen actueel:
- Via het netwerk PACT Utrecht inspireren we culturele instellingen en jagen zij elkaar aan om in te zetten op het vergroten van de diversiteit van publiek via de diversiteit van hun programma, personeel en partners.
- Om cultuurdeelname in de wijken te vergroten versterken we het beleid rondom de wijkcultuurhuizen en zoeken we naar mogelijkheden voor uitbreiding. Het Jongerencultuurhuis Overvecht krijgt verder vorm, we onderzoeken de mogelijkheden voor een Jongerencultuurhuis in Leidsche Rijn en De Vrijstaat wordt verbouwd.
- Met de kunstopdracht voor Sterrenwijk realiseren we een kunstwerk met een grote betrokkenheid van de bewoners. Het traject heeft meer het karakter van een programma dan een traditionele kunstopdracht en wordt bottom up (en niet top down) vormgegeven.
- We verstrekken vanuit de programma’s Cultuur, Economie en Bewoners en Bestuur gezamenlijk de opdracht aan Utrecht Marketing. Vanuit het culturele programma heeft Utrecht Marketing het doel om inwoners en bezoekers op de hoogte te brengen en te enthousiasmeren deel te nemen aan het culturele aanbod in de stad. Bijvoorbeeld door de Uitagenda te publiceren en de Culturele Zondagen te organiseren.
Stimuleren van creatief vermogen
In 2020 zijn de volgende ontwikkelingen actueel:
- We continueren de inzet op cultuureducatie. Via het programma Creatief Vermogen Utrecht laten we kinderen hun creatieve vermogen ontdekken en versterken we de deskundigheid van betrokken leerkrachten op dit gebied. In samenwerking met kennispartner Hogeschool voor de Kunsten, 12 culturele instellingen en 31 scholen in het primair onderwijs wordt gezorgd voor continuïteit en verdere ontwikkeling van bouwstenen voor de leerlijn Creatief Vermogen.
- Via ZIMIHC stimuleren we deelname aan de amateurkunstprogramma’s Utrecht Blaast, Utrecht Zingt, Utrecht Tekent en Utrecht Danst. Door de hele stad worden hiervoor diverse activiteiten ontwikkeld, zowel binnen de wijkcultuurhuizen als op buitenlocaties.