Een pluriform aanbod
In 2020 zijn de volgende ontwikkelingen actueel:
- De aanvraag- en adviesprocedure voor de Cultuurnota 2021-2024 vindt plaats. Aanvragen kunnen tot 30 januari 2020 worden ingediend, waarna een externe adviescommissie advies uitbrengt. Vervolgens maakt de Nota Subsidieverdeling met een subsidieverdeelbesluit onderdeel uit van de behandeling van de Programmabegroting 2021.
- We werken de kaders voor een nieuwe tweejarige subsidieregeling in het kader van de Cultuurnota verder uit. In het najaar van 2020 vindt de beoordeling van de tweejarige subsidieaanvragen plaats zodat de betreffende culturele instellingen in de periode 2021-2022 aan de slag kunnen.
- In samenspraak met bewoners en gebruikers realiseren we kunstwerken in de openbare ruimte en in openbare gebouwen, zoals scholen, bibliotheken en wijkbureaus. We zetten ons er voor in om bestaande kunstwerken te verplaatsen en behouden in het geval van sloop van gebouwen of herinrichting van de openbare ruimte. Denk aan de Celestial Teapot van Lily van der Stokker in het stationsgebied.
- In transitiegebieden als de Merwerdekanaalzone en het Beurskwartier zetten we in op langer lopende kunstprogramma’s in de openbare ruimte, die starten met onderzoek en op de langere termijn uitmonden in concrete kunstwerken. Daarbij kijken we ook naar omliggende wijken zoals Kanaleneiland en Dichterswijk.
- Met inclusie, duurzaamheid en fair practice als hoofdthema’s geeft TivoliVredenburg vorm aan de gehele organisatie, zowel op het gebied van programmering, publiek, partners als personeel. Kenmerkend is het uitgebreide festivalprogramma. Jazzfestival Transition breidt uit, festival Footprints keert terug en op het gebied van kennis en debat vindt een nieuw festival plaats.
- De Stadsschouwburg Utrecht toont een zeer divers theateraanbod: van Utrechtse gezelschappen tot grote internationale producties en jaarlijks een eigen familieproductie rond de Kerst. De schouwburg biedt onderdak aan uiteenlopende festivals, programmeert op locatie, organiseert maandelijks een talkshow en heeft een uitgebreid educatieprogramma.
- In het Centraal Museum vinden verschillende activiteiten plaats: een internationale tentoonstelling rondom Utrechts bekendste surrealist Joop Moesman, een stadsgeschiedenis over ‘de ommuurde stad’ en de tentoonstelling Mode en Diversiteit. Ook komt er een nieuw programma voor anderstaligen in het Nijntje Museum, een tour voor slechthorenden en voortzetting van het programma ‘Onvergetelijk Centraal’ voor mensen met alzheimer.
- Samen met Het Literatuurhuis geven we verder vorm aan de titel UNESCO City of Literature die de stad sinds 2017 heeft. We willen zo veel mogelijk mensen aan het lezen krijgen en de literaire cultuur weerbaar maken tegen de uitdagingen van de 21 e eeuw.
- Catching Cultures Orchestra krijgt, op voorwaarde van een degelijke businesscase, een bijdrage voor het inzetten van muziek ter bevordering van integratie en verbinding in de samenleving.
- We dragen bij aan Residenties in Utrecht, dat originele geesten en creatieve makers uit het buitenland de kans biedt hun expertise in Utrecht te delen in grensoverschrijdende ontmoetingen.
- We ondersteunen de Gaudeamus Muziekweek, het langst lopende muziekfestival van Nederland dat in 2020 zijn 75-jarig bestaan viert. Er vindt onder meer een grootschalige uitwisseling met Canada plaats in het kader van 75 jaar bevrijding.
- We experimenteren met de uitkomsten van een onderzoek naar een beleidskader voor media en debat in de stad.
Ruimte voor ontwikkeling
In 2020 zijn de volgende zaken actueel:
- Cultureel stadslab RAUM zet zijn publieksprogramma op het Berlijnplein voort, met onder andere kunstinstallaties, workshops en festivals. Daarnaast werken we in Leidsche Rijn door aan de ontwikkeling van permanente gebouwen en publieke buitenruimtes met een cultureel-maatschappelijke bestemming.
- Wij ondersteunen nieuwe talenten en ontwikkelingen in diverse disciplines met projectsubsidies en impulssubsidies. In verband met het succes van de regeling werken we met een aangepaste beleidsregel om de druk op het budget te spreiden.
- We investeren in het pand van poppodium De Helling en streven ernaar om het gebouw te verduurzamen tot het eerste energieneutrale poppodium van Nederland.
- In het kader van de proeftuin Eeuwig Jong gaan we in de regio op zoek naar oplossingen om eeuwenoud erfgoed op een goede en slimme wijze te koppelen aan jonge en innovatieve makers die in onze snel groeiende regio staan te springen om (betaalbare) werk- en presentatieplekken.
- Per 2019 zijn de instellingen die zorgen voor betaalbare werk-, oefen en presentatieruimte in de stad, SWK030 en Stichting Sophia, samengegaan in dePlaatsmaker. Deze organisatie opereert in de rol van ontwikkelaar onder andere op het Berlijnplein, in de uitwerking van de proeftuin voor de stedelijke regio en bij Vrijhaven. In gebiedsontwikkelingen in de Merwedekanaalzone, Rotsoord en het Werkspoorgebied is dePlaatsmaker betrokken als samenwerkingspartner of adviseur voor andere ontwikkelaars
- We werken aan nieuwe huisvesting voor Kytopia, waarmee een nieuwe plek voor muziek, creativiteit, kennisdeling en talentontwikkeling in de stad wordt gecreëerd.